Turneu de selectie mai spectaculos decat un Campionat National

box

Pe 6 si 7 februarie, sala de box din cadrul Salii de Atletism din Bacau a gazduit meciurile unui turneu de selectie pentru Lotul Olimpic de Tineret al Romaniei, condus de antrenorul bacauan Relu Auras. De fapt, aceasta calitate a lui Relu Auras – de coordonator al loturilor juvenile -, a tras greu in balanta onorarii Bacaului drept gazda a actiunii, alaturi de alte doua argumente: prezenta in oras a Centrelor Olimpice de Juniori si Tineret (coordonate tot de Relu Auras), dar si faptul ca Bacaul este un pilon foarte important al boxului romanesc. Competitia de selectie a fost excelent organizata, la nivel de Campionat National, avand parte nu doar de asistenta medicala obisnuita, ci si de cea a unei ambulante moderne cu echipaj complet, apartinand de Crucea Rosie, filiala Bacau.

Spre bucuria selectionerului, la cele doua gale s-au prezentat toti sportivii susceptibili pentru cooptarea in Lotul National Olimpic de Tineret. Astfel, au fost prezenti pugilisti din centre departate de Bacau – Resita, Hunedoara, Timisoara, Tg. Jiu, Craiova, Constanta, ca sa nu mai vorbim de puternicele centre aflate mai aproape, precum Bucuresti, Ploiesti, Iasi, Buzau etc. Evident, au fost prezenti in ring si membrii Centrului National Olimpic de Pregatire a Juniorilor Bacau, unii dintre ei fiind deja selectionati in Lotul Olimpic de Tineret. Data fiind miza meciurilor – pozitii in Lotul Olimpic de Tineret -, boxerii au facut risipa de energie si si-au etalat toate resursele tehnico- tactice, dorind sa-i impresioneze pe Relu Auras si pe colaboratorii acestuia. Au rezultat partide foarte tari si spectaculoase, practic la nivel de finale ale Campionatelor Nationale. “Meciurile m-au impresionat foarte placut, dar deocamdata nu ma pronunt, pana nu voi reflecta temeinic, impreuna cu colaboratorii mei. Suntem maxim interesati sa-i selectionam pe cei mai buni dintre cei buni. Asa ca, abia dupa o analiza atenta vom decide cine vor completa Lotul Olimpic de Tineret, care va reprezenta Romania la Europenele de la Roseto (Italia), Mondialele din Turcia si Jocurile Olimpice de Tineret din Argentina. Atunci vom inainta propunerile noastre catre presedintele Vasile Catea si catre Biroul Federal”, ne-a declarat antrenorul Relu Auras.

Trebuie precizat ca toate meciurile au fost conduse in ring de arbitrul international Danut Anisei, dar ca la finalul celor 3 reprize nu s-au dat decizii. “Prin aceasta actiune de selectie, am dorit sa vedem pe cine putem conta pe termen lung, sa-i identificam pe boxerii care au un bagaj fizic si tehnico-tactic solid si atitudine corespunzatoare. Asta nu are neaparat de-a face cu forma de moment a unui boxer intr-un meci si cu rezultatul acelui meci, care poate fi nerelevant. Nu intotdeauna intr-un meci castiga cel mai valoros. Ar putea fi acel singur meci dintr-un total de zece directe in care cel mai slab sa castige in fata celui mai bun sau sa piarda la limita, dar asta nu l-ar impiedica ulterior pe antrenorul respectivului sa faca circ, sa reclame, sa acuze, sa pretinda, chiar daca elevul sau nu ar fi mai cel potrivit pentru Lot”, ne-a mai declarat Relu Auras.

SCM Bacau a profitat de acest turneu de selectie de “acasa” si si-a trimis in ring, in ziua a doua, cativa tineri promitatori, care s-au comportat excelent in meciurile disputate contra unor adversari mai bine cotati. Concret, au fost patru pugilisti bacauani – Leonard Mania (cat. 49 kg), Valentin Bargaouanu (cat. 60 kg), Marian Ionut Harjanu (cat. 69 kg) si Andrei Grigore (cat. +91 kg), care ne dau sperante.

De asemenea, turneul a fost un bun prilej de pregatire pentru sportivii componenti ai Centrului National Olimpic de Tineret – Sebastian Arbuz (cat. 56 kg), Vasile Suciu (cat. 60 kg) si Alberto Biro (cat. 81 kg) -, care vor reprezenta Romania la Europenele Under 22 din luna martie. Acesti sportivi vor pleca luni, 12 februarie, in Republica Moldova, pentru un stagiu de pregatire comun cu lotul similar al tarii gazda, ce se va incheia cu un turneu international.