BOX. CAMPIONATUL EUROPEAN. MIHAI NISTOR SI RELU AURAS SUNT CEI MAI TARI. MEDALIE DE BRONZ SI CALIFICARE LA CAMPIONATUL MONDIAL. SISTEMUL DE PUNCTAJ RIDICA SEMNE DE INTREBARE

mihai nistor 4

 

Sistemul de punctaj ridică noi semne de întrebare

Mihai Nistor si Relu Auras, cel care ii slefuieste manusile la fiecare meci, se intorc de la Campionatele Europene de box de la Samokov (Bulgaria) cu medalia de bronz si cu biletele pentru Campionatul Mondial, de la Doha. Nistor e deja calificat si al Jocurile Olimpice.

De altfel, sportivul de la Sport Club Municipal Bacau si CS Stiinnta Bacau, e primul pugilist calificat la Rio de Janeiro, acolo unde are sanse la cea mai stralucitoare medalie.

In Bulgaria, Mihai a avut un parcurs foarte bun si a boxat cu manusi de aur, iar in semifinale, faza in care a ajuns doar el dintre cei cinci boxeri romani care au participat la Europene, a boxat impotriva  numărului 1 al categoriei +91 kg,  croatul Filip Hrgovic, si a facut-o  ca un adevarat campion.

Indicatiile tehnice primite de la Relu Auras l-au ajutat pe Mihai Nistor sa-l domine pe croat, un boxer care pe parcursul intregului joc  a făcut pasul în spate şi a încercat să profite de alonja superioară. Nistor a lovit mai mult, dar decizia i-a fost acordată la final lui Hrgovic, cu 2-1.

Modul în care s-a punctat în meciul cu croatul  ridică noi semne de întrebare vizavi de sistemul de arbitraj. Forul internaţional, AIBA, a adoptat punctajul de la profesionişti (evaluare după fiecare repriză: 10-9), însă există multe semne de intrebare priviind favorizarea sportivului croat.

Arbitrul din Azerbaidjanului a dictat  10-8 pentru croat, în condiţiile în care Nistor a lovit mai mult ca adversarul său şi l-a pus pe acesta ”pe călcâie”, cum se spune în box. La profesionişti, o diferenţă de două puncte se acordă, de regulă, atunci când unul dintre boxeri este penalizat, este făcut KD sau arată o inferioritate frapantă faţă de adversar. Decizia finală a celor trei arbitri a fost: 30-26, 29-28, 28-29 în favoarea lui Hrgovic. Din câte se pare nu sistemul de punctat e de vină, ci oamenii care îl manipulează.

Oricum, Mihai Nistor si Relu Auras, antrenorul care l-a facut boxer pe Mihai, sunt campionii nostri.

Datorita lor, boxului romanesc mai scoate capul in lume.  Nistor este şi primul pugilist tricolor calificat pentru Rio, iar in octombrie merge si la Campionatul Mondial.

Felicitari, Relu Auras! Felicitari, Mihai Nistor!