ATLETISM. AUR, DULCE AUR

GEORRGIA ANITEI, SPORT CLUB MUNICIPAL BACAU

 

Aur, dulce aur

 

Campioana mondiala la junioare 2 si câstigatoarea Festivalului Olimpic al Tineretului European in proba de triplusalt, Georgiana Anitei a revenit acasa. Directorul SCM Bacau, Relu Auras a asteptat-o cu un tort personalizat

Dupa nisip, frisca

Antrenamentul are gust de nisip amestecat cu sudoare. Georgiana Anitei il cunoaste bine; 11 luni din 12 isi serveste portia dubla de nisip si transipratie. Dimineata si seara, dimineata si seara. Geo nu face nazuri. Stie bine ca nu poti deveni campioana mondiala la junioare 2 si câstigatoare a Festivalului Olimpic al Tineretului European in proba de triplusalt fara sa-ti incepi ziua sarind in groapa de nisip si sa o sfârsesti aterizând tot acolo. Performanta, in schimb, e dulce ca frisca. Asa, ca frisca tortului pe care scrie cu litere din ciocolata “Felicitari Georgiana”. “Georgiana, le meriti cu prisosinta! Si felicitarile, si tortul”, spune directorul SCM Bacau, Relu Auras, care le-a facut o primire dulce campioanei mondiale si antrenorului sau, Cristi Nemteanu, la revenirea acasa de la Cali, via Tbilisi: “Pentru tine si pentru Cristi Nemteanu a fost un an perfect, care prefateaza o cariera luminoasa, ce ar trebui sa aiba ca pisc Jocurile Olimpice de Seniori”.

 

Orez la prânz si seara

Cu ce gust asociezi un titlu mondial? Daca e cucerit la Cali, in Columbia, cu orezul. Fara gluma! “La Mondialele pentru juniori 2 din Columbia nu am mâncat decât omleta si orez. Atât! Dimineata, omleta, la prânz si seara, orez. Si nu pentru ca imi placea din cale afara- dimpotriva, orezul avea un gust destul de ciudat- ci pentru ca altceva nu prea aveam ce”, isi aminteste Georgiana Anitei. Alternativa culinara erau mâncarurile din banane: prajite sau facute piure. “Cele prajite, prajite precum cartofii, iti rupeau dintii. Noroc ca Geo nu-i mofturoasa si a tinut-o o saptamâna intreaga pe orez fara sa se plânga”, completeaza antrenorul Nemteanu. “Adevaul e ca nu m-am dus in Columbia ca sa ma rasfat sau ca sa ma ingras. M-am dus pentru aurul mondial. Si l-am luat! Nu m-a oprit nici orezul, nici faptul ca am sarit la miezul noptii, ora României, pe o umiditate inabusitoare “, simplifica lucrurile atleta bacauana in vârsta de 16 ani.

Mâncare, vânt si caldura

La Tbilisi, in schimb, in cadrul FOTE, a fost mai multa mâncare. Muuult mai multa: “De toate pentru toti; ca la o Olimpiada”. Dar si mult mai cald decât la Cali: 45 de grade Celsius! Si, mai ales, a fost mult mai greu de cucerit aurul la triplusalt. “Când ucraineanca Kussekala a sarit 13.30 si a trecut pe primul loc am simtit cum cade cerul pe mine. Pai, cum, câstigasem aurul mondial si nu puteam lua titlul la FOTE, unde avusesem marea onoare de a fi portdrapelul

delegatiei României?”, ofteaza Georgiana de parca s-ar afla din nou in cazanul de la Tbilisi, pe locul 2 la general, inainte de ultima saritura. “A naibii treaba, batea si vântul din toate directiile de nici nu stiam cum sa o asez pe Geo la start”, spune si Cristi Nemteanu. Din nou Georgiana: “Nici vântul si nici caldura nu m-au deranjat asa de mult precum temerea ca nu voi lua decât argintul la FOTE. Imi venea sa plâng”. Iar lacrimile, sudoarea si nisipul, poate ca si vântul- de ce nu?- au impins-o pe Geo dincolo de rezultatul de la Cali. Cu 13.50 metri, bacauanca a luat aurul Festivalului Olimpic pentru Tineretul European, stabilind, totodata, si noul record al competitiei la triplusalt.

Curge sampania!

La asemenea povesti merge de minune o cupa de sampanie. Directorul Auras ii intinde sticla antrenorului Nemteanu, iar dopul pocneste vesel. “Nu asa se toarna, dom’ profesor! Trebuie sa tineti paharul inclinat, ca altfel va alegeti doar cu spuma”, se incrunta Georgiana. “Ei, poftim! Oi fi stiind tu mai bine ca mine”, se supara, in joaca, antrenorul Nemteanu. “Cum sa nu? Stiu de la mama”, replica bacauanca noastra de aur, care s-a intors acasa pe post de Mos Craciun: “Tuturor din familie le-am luat câte ceva. Maica-mii, i-am adus cafea columbiana. Sora-mii, o multime de chestii, inclusiv niste papuci pufosi, cu gheare de Yeti, sa-i tina cald la iarna. Iar lui tata, saracu’, care si-a dizlocat umarul acum doua zile, i-am cumparat trei tricouri faine pe care le va purta, insa, atunci când va scapa de bandajul gipsat”. Si tie ce ti-ai luat, Geo? “Pai, eu nu prea obisnuiesc sa-mi cumpar mare lucru când merg la concursurile internationale”. Ea are aurul mondial. Si tortul de frisca. Iar de la finalul verii, va trece din nou pe nisip si sudoare.

sursa: Desteptarea