Antrenorul bacauan Relu Auras spera sa cucereasca cu boxerul Mihai Nistor singura medalie care-i lipseste din palmares: aurul olimpic

MAF2673-655x360

Antrenorul bacauan Relu Auras spera sa cucereasca cu boxerul Mihai Nistor singura medalie care-i lipseste din palmares: aurul olimpic

Relu Auras se pregateste de o noua editie a Jocurilor Olimpice. “A câta-i, maestre?”. Antrenorul bacauan strânge pumnul si incepe sa numere, rasfirându-si degetele: “Sa vedem, sa nu gresesc: Seul, Atlanta, Sydney…”. Tot globul pamântesc s-a ghemuit in pumnul lui Auras: “Gata! Asta de la Rio de Janeiro ar fi a sasea”. A sasea Olimpiada, deci. Si prima alaturi de Mihai Nistor, super-greul care, asa cum remarcau si oficialii AIBA, a facut istorie in APB, divizia profesionista lansata de forul pugilistic mondial amator. Dupa Daniel Dumitrescu, Francisc Vastag, Leonard Doroftei sau fratii Simion (generatii de aur, nu o singura generatie), Relu Auras pregateste o noua gura de foc olimpica: Mihai Nistor. Devenit primul boxer român calificat la JO de la Rio de Janeiro 2016 dupa splendida victorie obtinuta contra marocanului Mohammed Arjaoui, Nistor ar putea indeplini, in sfârsit, visul lui Auras: aurul olimpic. “Am in palmares toate titlurile posibile, de la Europene la Mondiale. Ce-mi lipseste este medalia de aur la Olimpiada.

Daca ne ajuta Dumnezeu, poate o aduc impreuna cu Mihai anul viitor, de la Rio”. Pâna la Rio, agenda lui Auras sta sa plesneasca. De-abia revenit din Maroc, de la Marrakesh, gazda meciului de poveste cu Arjaoui, tehnicianul de al carui nume se leaga marile reusite ale boxului românesc nici n-a avut timp sa-si desfaca bagajul. Mâine trebuie sa ajunga la Hamburg, impreuna cu Mihai Nistor, la invitatia oficialilor AIBA pentru o conferinta de presa alaturi de germanul Erik Pfeifer, nimeni altul decât rivalul lui Nistor la suprematia mondiala a super-greilor. Iar saptamâna viitoare incep Europenele de Seniori, din Bulgaria. Dupa care vin Nationalele. Si meciul cu Pfeifer. Si Mondialele. “Bine, bine, si vacanta?”. Relu Auras zâmbeste: “Care vacanta? Mâine, sotia si copiii pleaca la mare, dar fara mine. Eu ramân la munca”. Pregatind o noua editie a Jocurilor Olimpice.

“Trebuie sa fii meserias”

-Maestre, spuneati inca de acum cinci ani ca Mihai Nistor este marea dumneavoastra speranta pentru Olimpiada de la Rio de Janeiro.

-Si nu am avut dreptate? Il stiu pe Mihai de la 18 ani. Il luase Dinamo si il terminase; avea fractura de maxilar pentru ca fusese pus sa lupte cu cei mai mari de vârsta. L-am adus la Bacau când nimeni nu-i mai dadea vreo sansa si i-am spus: “Cu tine ma voi bate pentru medalii la Olimpiada de la Rio”.

-Obtinerea calificarii va face sa abordati cu mai multa liniste Europenele si Mondialele?

-Absolut, mergem mult mai relaxati. Sigur ca vom lupta pentru medalii, dar calificarea nu va mai fi un scop in sine. In plus, nu-i usor deloc sa treci de la opt reprize câte sunt in APB la trei, câte sunt la Europenele de amatori, nu-i usor deloc. Am calculat ca vârful de forma a lui Mihai Nistor sa fie in Maroc, nu in Bulgaria. Sa stiti ca la super-grea este acum o concurenta fara precedent. Aici sunt cei mai valorosi boxeri, iar acest lucru s-a putut remarca si in APB. Am vazut meciuri la super-grea in APB mai tari chiar decât la profesionisti. Asa a fost meciul lui Mihai cu rusul Omarov, asa a fost si meciul cu marocanul Arjaoui.

-Când ati aflat ca adversarul lui Nistor de la Marrakesh va fi Arjaoui si nu azerul Magomedrasul Medjidov?

-Primul semnal l-am avut dupa Jocurile Europene de la Baku, unde Medjidov s-a accidentat in semifinale: fractura de pomete. Imediat, pe site-ul AIBA a aparut informatia ca MIhai va lupta cu marocanul Arjaoui, invinsul lui Medjidov. In urma adreselor trimise de noi, AIBA a revenit, comunicându-ne ca adversarul lui Nistor va fi azerul Medjidov. Asta pâna duminica trecuta, deci cu mai putin de o saptamâna inainte de meci, când AIBA a anuntat: Nistor se va lupta cu Arjaoui! Mi-a cazut cerul in cap; ne pregatisem doua luni pentru un anumit adversar si, brusc, ne trezeam ca dam peste un boxer cu caracteristici total diferite.

-Chiar, care sunt diferentele dintre Medjidov si Arjaoui?

-Repet, vorbim de doi boxeri cu stiluri opuse. Azerul are viteza, e tehnic si pe contre, in timp ce marocanul e lent si da tare, de la distanta, având mâinile foarte lungi. Eu il stiam bine pe marocan, insa una este sa-l cunosti si alta sa pregatesti un meci contra lui. Aici e vorba de sparring-uri specifice, de zeci de analize video si asa mai departe.

-Practic, in doar patru zile a trebuit sa schimbati totul.

-Asa este. In patru zile a trebuit sa ne adaptam la aceasta situatie noua si, lasând la o parte modestia, consider ca am facut cele mai bune alegeri. Trebuie sa fii meserias pentru a reusi sa schimbi stilul intr-un timp atât de scurt.

“Stiam ca marocanii ne vor face sicane”

-A contat in vreun fel faptul ca ati antrenat, cu ani in urma, selectionata Marocului?

-A contat foarte mult si am sa va explic de ce. Lucrul de care ma temeam cel mai tare era ca arbitrii si oficialii vor trage cu Arjaoui, in conditiile in care marocanul boxa la el acasa. Exista un interes imens in acest sens si era suficient sa vezi toate pregatirile facute la Marrakesh pentru ca sa-ti dai seama ca aici se stia de mai multa vreme ca Arjaoui si nu Medjidov va lupta cu Nistor. Afisele, programele, panourile publicitare; toate ne aratau ca pregatirile fusesera facute de câteva saptamâni. Noi am amenintat ca nu ne vom prezenta la meci, insa, intre patru ochi, i-am zis lui Mihai: “Facem scandal si punem presiune pe ei, dar de luptat vom lupta. Eu cunosc AIBA si stiu ca nu revine asupra unei decizii”. L-am avertizat pe Mihai ca marocanii ne vor face tot felul de sicane si asa a fost. Stiam bine cum procedeaza. Ne stingeau luminile la sala deoarece noi ne antrenamen doar noaptea, la ora meciului, programau conferinta de presa la o anumita ora si o tineau apoi cu o intârziere de 30-45 de minute. Ma asteptam la aceste lucruri, asa ca n-a fost o problema. Adevarul e ca si Mihai s-a comportat ca un mare campion.

-Cum a boxat Nistor?

-Fantastic! A facut tot ce i-am spus. Nu s-a grabit deloc, tratând meciul cu multa, foarte multa luciditate. S-a ferit mereu de loviturile de cap ale adversarului, tolerate in repetate rânduri de arbitrul de ring. A intrat apoi in unele combinatii de mare boxer, demonstrând clasa si fiind aplaudat la scena deschisa.

-Si tactica aleasa a fost unanim apreciata. Cei de la AIBA au spus ca ati pregatit meciul precum Bobby Fischer.

-Intr-adevar, secretarul AIBA, un american, a facut aceasta comparatie cu marele sahist. Simti o mare bucurie când munca ta iti este apreciata.

-Dupa meci, probabil ca au curs telefoanele de felicitare.

-Chiar daca era vineri noaptea spre sâmbata, mi se inrosise telefonul. M-au sunat presedintele COSR, Alin Petrache, ministrul Gabi Szabo, secretarul de stat Carmen Tocala, presedintele Federatiei de Lupte…

-De acasa, din Bacau, nicio oficialitate?

-Ba da, cum sa nu? Am primit foarte multe telefoane, inclusiv din partea primarului Romeo Stavarache, ale carui felicitari m-au bucurat foarte mult. Eu stiu ca sunt apreciat peste tot in România, dar, stiti cum se zice, mai bine decât acasa nu iti este nicaieri. Lumea din Bacau ma cunoaste bine, iar eu mi-am dorit foarte mult ca, dupa ani de peregrinari prin Tunisia, prin Maroc, sa ma intorc la mine acasa, unde sa pun pe picioare cea mai tare sectie de box a tarii. Pai, noi, la Bacau, luam la un Campionat National sase medalii din zece! Un astfel de bilant nu reuseau, impreuna, Steaua si Dinamo in anii de glorie.

Bataie cu Pfeiffer pentru 40.000 euro

-Anul acesta, Nationalele sunt in septembrie. Dar tot in septembrie, pe 23, este meciul lui Mihai Nistor cu Erik Pfeiffer. Campionul APB din sezonul acesta cu campionul din sezonul trecut.

-Cine câstiga, ia titlul suprem. Si mai câstiga si 40.000 de euro, o suma frumoasa. Va fi extrem de interesant.

-Cât primeste invinsul?

-30.000 de euro. Cu 10.000 si un titlu mai putin decât campionul.

-Unde va avea loc marea confruntare?

– Cert este ca meciul va avea 12 reprize, insa nu se stie unde se va desfasura. Eu sper sa nu fie acasa la Pfeiffer, in Germania, desi este foarte posibil ca nemtii sa puna banii jos pentru a gazdui aceasta finala. Dovada si conferinta de presa pe care o organizeaza miercuri, la Hamburg, cu ambii boxeri. Vom vedea.

-Cine câstiga titlul, nu va mai boxa un sezon in APB, asteptându-si challenger-ul.

-Asa este. Si mie mi-ar conveni foarte mult ca Mihai sa nu mai boxeze pâna la Rio in APB pentru a putea sa ne tinem de un program riguros care sa ne aduca o mare bucurie olimpica. Pentru noi, pentru Bacau, pentru România.

-Prin mâinile dumneavoastra a trecut toata crema boxului românesc din ultimii 25-30 de ani. Va rog sa faceti portetul robot al lui Mihai Nistor.

– Sa spunem, atunci, ca are rautatea lui Leonard Doroftei, tenacitatea lui Feri Vastag si gândirea in ring a lui Mihai Leu. Sper, insa, ca, peste un an, Mihai Nistor sa mai aiba ceva. Ceva ce nu a avut niciunul din ceilalti elevi ai mei.

-Ce anume?

-Titlul olimpic!

SURSA: Desteptarea (articol semnat de Dan Sion)